Güncel

 

 

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde Düzenlenen
“1. Engelli Bakım Ve Rehabilitasyon Çalıştayı” Sona Erdi

06 Aralık 2013

Ağrı’da gerçekleşen ve üç gün süren çalıştayda Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülten Kaptan, Sosyal Ar-Ge Derneği Sosyal ve Manevi Bakım Merkezi Müdürü ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Seyyar, Arel Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Sema Oğlak, Atatürk Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Fatma Güdücü Tüfekci, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Gürol, Marmara Üniversitesinden Doç. Dr. Aydan Aydın, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinden Öğretim Görevlisi Mustafa Öztürk, Bitlis Eren Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Ferdi Öztürk, Karaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Sibel Duman, Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı Başkanı Ali Kaymak bildirilerini sundular. Gerçekleşen sunumların ardından çalıştayın sonuç bildirgesi yayınlandı. Misafir Öğretim Üyeleri Ağrı ve Doğubayazıt gezisinin ardından kentten ayrıldı. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, gerçekleştirilen bu çalıştayın engelli vatandaşların yaşadığı sorunlara farkındalık oluşturacağını ve engelliler konusunda hayata geçirilecek projelere kaynaklık edeceğine inandığını söyledi.

“Ülkemizdeki engelli gerçeğine kayıtsız kalamayız” diyen Prof. Dr. Aslan, Türkiye’de bir ilk olan Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Programını açarak, bu alanda önemli bir boşluğu doldurduklarını, birçok üniversiteye de model olduklarını ve farklı üniversitelerde de bu bölümün açıldığını söyledi.

Bu durumun kendileri için sevindirici olduğunu dile getiren Prof. Dr. Aslan, “Profesyonel anlamda engelli bireylerin bakımını ve rehabilitasyonunu üstlenecek donanımlı öğrenciler yetiştiriyoruz. Bölümün 4 yıllık bir fakülteye dönüştürülmesi konusunda ciddi mesafeler aldık. İnşallah bu fakülte hem Ağrı hem de ülkemiz için kazanç olacak. Ülkenin dört bir tarafına dağılacak mezunlarımızla ülkemizdeki engelli bireylerin sorunlarının aşılmasına önemli katkılar sağlanacak” dedi.

Çalıştayda “Yaşlı Bakım” ile “Engelli Bakım ve Rehabilitasyon” programlarının standart müfredatlarının oluşturulması açısından Prof. Dr. Ali Seyyar tarafından kaleme alınan ve geliştirilmiş 3. baskısını gören “Engelli ve Yaşlı Hizmetlerinde Sosyal Bakım” kitabı, zorunlu ders kitabı olarak önerildi.

 

Foto 1: Oturum Başkanı Prof. Dr. Ali Seyyar (soldan 4.), çalıştayın sonuç raporunu okurken.

Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Çalıştaya katılan Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Dünya Engelliler Günü ifadesinin kulağa hoş gelmemesine karşın engellilerin sorunlarının çözümü noktasında önemli olduğunu belirterek, dünyada yaklaşık 800 milyon insanın engelli olduğunu vurguladı. Ülkenin son yıllarda tabanı olmayan meselelerini ikinci plana atmaya başlayarak, gerçek meselelerine yoğunlaştığını, sosyal devlet olma yolunda bir yılda 10-20 yıllık adımlar atıldığına dikkati çeken Tekinarslan, "Bunlardan biri de engelliler içtin yapılan çalışmalardır. Devlet şu an 800 bin engelliye hizmet sunmaktadır. Yakınlarına asgari ücret tutarında maaş ödüyor. Engellilerin istihdamı konusunda büyük bir iyileştirme söz konusu. İstihdam oranı noktasında 35 bin kişi kamuda çalışıyor" dedi.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Öztürk de üç gün sürecek çalıştaya 13 üniversiteden çok sayıda bilim insanının katıldığını belirterek, çalıştayın başarılı geçmesi temennisinde bulundu. Engelli bakımı ve rehabilitasyonu bölümünü 4 yıllığa çıkaracaklarını belirten Öztürk, bu zaman zarfında engellilerin hayatını kolaylaştırmak adına hangi derslerin işleneceği ve nasıl bir yol izleneceği hususunda çalıştay düzenlediklerini söyledi. Acıların paylaşıldıkça azaldığını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

"Sevgiler de paylaşılınca çoğalan değerlerdir. Bu yüzden acılarını paylaşamadığımız insanların hislerini de duymamız mümkün değil. Bunu anlatabilmek ve anlayabilmek için bölümümüzün öğrencileri çok çalışıyorlar. Engellilerin yaşadıkları dram, yaşadıkları kaygı ve yaşadıkları bu duygu yoğunluğuyla ne yazık ki aramızdalar. Biz de Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Bölümü'nü bu aileler için bir umut olabileceğini düşündüğümüz için kurduk. Engelli bakım uzmanlarımız mezun olarak, bu engellilerin yaşadıkları sıkıntılı dünyada onlara daha yaşanabilir ortam kurmak, onları bizim aramızda görebileceğimiz imkanlar yaratacağı profesyonelleri hayata hazırlayacağız."

Çalıştayda, 15 engelliye tekerlekli sandalye dağıtıldı. Program kapsamında, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bünyesinde yapılan "Eğitilebilir Engelli Çocukların Fiziksel, Fizyolojik ve Sosyal Becerilerinin Geliştirilmesi" Projesi kapsamında ebru ve resim sergisi açıldı.

Foto 2: Ağrı Valisi, Rektör ve Rektör Yardımcıları Çalıştay Açılışlında hazır bulundular.

Çalıştaya Ağrı Valisi Vali Tekinarslan’ın yanı sıra Rektör Prof. Dr. İrfan Aslan, rektör yardımcıları Prof. Dr. Telat Yanık ve Prof. Dr. Fahri Bayıroğlu, akademisyenler ile kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri katıldı.

Foto 3: Çalıştay sonunda katılımcılara bir plaket takdim edildi.

Foto 4: “Çalıştayda Engelli Bakım ve Rehabilitasyon” ve Yaşlı Bakım” programlarında tavsiye edilen “SOSYAL BAKIM” kitabı.

 

GÖRSEL MEDYA

Çalıştayı Görüntülü Olarak Görmek İsteyenler için bkz: (Yayınlanma tarihi: 4 Aralık 2013)

http://www.youtube.com/watch?v=8yhsEKtOJBY

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Engelli Bakım Bölümü hakkında daha fazla bilgi için bkz: (TRT Gündem: Yayınlanma tarihi: 18 Haz 2013)

http://www.youtube.com/watch?v=AzjnGhj0CCU

KAYNAKLAR:

http://www.diyadinnet.com/HABER-46423-a%C4%9Fr%C4%B1da-engelli-bak%C4%B1m%C4%B1-ve-rehabilitasyonu-%C3%A7al%C4%B1%C5%9Ftay%C4%B1-sona-erdi

http://www.haber3.com/agrida-engelli-bakimi-ve-rehabilitasyonu-calistayi-sona-erdi-haberi-2353898h.htm

http://www.haberler.com/1-engelli-bakimi-ve-rehabilitasyonu-calistayi-5396971-haberi

https://tr-tr.facebook.com/agriicedutr

http://www.sanalbasin.com/agri-gazeteleri/manset/ajans04net-agrida-1-engelli-bakimi-ve-rehabilitasyon-calistayi-15714-3381338.html